Viool

De workshop viool met Rudy Velghe richt zich zowel tot beginners die al een paar deunen kunnen spelen, als tot gevorderde spelers met ervaring die bepaalde aspecten verder wensen uit te diepen, met voldoende aandacht voor elk niveau.
De nadruk ligt op een authentieke uitvoeringspraktijk, het in de diepte bestuderen van diverse folkvioolstijlen en het opbouwen van een interessant basisrepertoire. Aandacht wordt onder andere besteed aan boogvoering, frasering, swing, versieringen, melodische variaties, detailstudie van bepaalde fiddle masters, … Ook de rol van de viool als begeleidingsinstrument komt aan bod. Op deze stage nemen we in elk geval een aantal nummers uit de Ierse, Bluegrass- en Bulgaarse tradities onder de loep, maar uitstapjes naar andere stijlen zijn zeker ook mogelijk.
 
Mee te brengen:
* viool + colofaan + reservesnaren
* potlood en papier
* opnameapparaat.
 
Rudy Velghe stond jaren in voor de arrangementen van de Keltische topgroep Orion, waarvan hij stichtend lid was. Hij gaf workshops viool en samenspel o.a. op Gooikoorts, in Folkcentrum Dranouter, op de Volksmuziekstages in Gooik, de muziekstage in Borzée en aan de academies van Ieper, Eghezée, Londerzeel, Oudergem en Lede.  Rudy gaf ook een master class Ierse fiddle aan de vioolklassen van Véronique Bogaerts en Shirly Laub (Conservatoire Royal de Bruxelles), … Na meer dan 20 jaar de Ierse fiddle workshop in De Glind  (Stichting Volksmuziek Nederland) geleid te hebben, neemt hij er sinds dit jaar de samenspelklas voor zijn rekening. Thans is hij leraar folkviool, AMC en MC-volksmuziek aan de muziekacademie van Sint-Agatha-Berchem.
 
Naast Orion speelde Rudy ook mee in tal van andere formaties of projecten: Branra, Andan, Groef, Cadans der Getouwen, Urban Trad, Dao Dezi, Het Huis der Verborgen Muziekjes, De Geest van de Kesterheide, … Rudy startte in 1978 met een aantal Vlaamse folkgroepen en hield zich bezig met het optekenen van oude Vlaamse liederen. Daarna legde hij zich vooral toe op de Ierse traditionele vioolmuziek. Hij heeft ook belangstelling voor andere muziekstijlen zoals bluegrass,  balkanmuziek, swing, en volksmuziek uit alle Europese landen… Rudy componeerde en arrangeerde muziek voor televisie (France 3) en kortfilm (Festival of Arts te Galway, Ierland). Hij werkte mee aan een dertigtal plaatopnames en speelde samen met o.a. Philip Catherine, Donal Lunny, Soïg Sibéril, Gilles Le Bigot, Jamie McMenemy, Nicolas Quemener, Guy Roelofs & Jenny Van Diggelen, Dick vander Harst, Johnny ‘Ringo’ McDonagh, Dermot Byrne, Conor McCarthy, John Faulkner, … Naast viool speelt hij ook gitaar en nyckelharpa, een oud Zweeds strijkinstrument met klavier en twaalf sympathische snaren.