Trekzak beginners

Hilke Bauweraerts begon op haar 15e de diatonische accordeon te spelen. Als autodidact leerde ze de typische folkmelodieën spelen en niet veel later begon ze zelf melodieën te schrijven en te bewerken. Enkele stages (bij o.a. Didier Laloy, Martin Coudroy & Anne Niepold) gaven haar nieuwe inspiratie en nieuwe technieken om verder te gaan. Hilkes eerste folkgroep was Sakura. Momenteel is zij actief in Aidreann, Duo Bauweraerts Van Hees en Duo Brabants Bauweraerts. Daarnaast geeft zij les op de muziekacademie van Herentals.

Niveau

We leren op gehoor eenvoudige folkmelodieën spelen en schuwen een uitstapje naar andere genres niet. Aan de hand van deze melodieën gaan we er verder op in. Hoe kunnen we ze mooier spelen? Welke techniek is hiervoor nodig? Hoe kan ik deze melodie begeleiden? Hoe kan ik zelf een eenvoudige tweede stem maken? Welke ‘tools’ heb ik nodig om iets kleins te improviseren?
Ook wordt er aandacht besteed aan de dansbaarheid. Hoe begeleid ik een wals, scottisch, … met de bassen en hoe zou ik in de rechterhand een eenvoudige begeleiding kunnen spelen?
Zowel het individuele spel als het samenspel komen dus aan bod.

Deze cursus is niet bedoeld voor absolute beginners, maar voor zij die hun instrument al een beetje beheersen, een zekere basiskennis hebben. Een melodie met eenvoudige bassen kunnen spelen is een vereiste. Ook de kennis van de naam van de bassen is een pluspunt.
Verdere kennis van notenleer is niet noodzakelijk, aangezien er op het gehoor gewerkt
wordt.

Mee te brengen: 

  • Diatonische accordeon in stemming G/C (sol/do)
  • Opnameapparaat
  • Eventueel schrijfgerei + papier