Estbel

Estbel is een kwartet met een zeldzame line-up van twee nachtegalen uit het noordelijke Estland en twee Vlaamse broers, leveranciers van ondersteunende swing en grooves. Het viertal kwam in februari 2016 voor het eerst samen op het Estse eiland Saaremaa waar ze zeven dagen lang aan de nummers van hun debuut-cd schaafden. Het was een intense ervaring in een prachtige en inspirerende omgeving. ‘Saar’ betekent ‘eiland’ en leek hen een uiterst geschikte titel voor de cd die uitkwam tijdens Tallinn Music Week 2017.

Leana Vapper-Dhoore neemt de zangpartijen voor haar rekening en speelt Estse doedelzak. Als tiener was ze dikwijls van de partij op de Estse Ethno-muziekkampen en het Viljandi Folkfestival waar haar interesse voor folkmuziek alleen maar groter werd. Van 2006 tot 2015 woonde ze in België, waar ze de Vlaamse doedelzak leerde bespelen en Hartwin ontmoette tijdens jamsessies.

Sänni Noormets is componiste, violiste en zangeres met een grote interesse voor alternatieve muziekstijlen. Ze studeerde folkmuziek aan de Viljandi Academie en behaalde in 2017 haar master compositie aan het conservatorium van Tallinn.

Hartwin en Ward Dhoore zijn de muzikale motor van het unieke project dat Estbel is. Hartwin speelt al tien jaar diatonisch accordeon en is bekend om zijn eigentijdse composities. Ward is gitarist. De DADGAD-stemming heeft geen geheimen meer voor hem. Hij is een getalenteerd arrangeur, niet vies van moderne effecten en elektronische loops.

Estbel verenigt traditionalisten en indie-fans, pubers en bejaarden. Feest voor iedereen!

www.estbel.be

“Magische songs en prachtige melodieën gebracht door vier klassemuzikanten” (Steven Vanderaspoilden, Folk Magazine)