Draailier

Draailier voor (half)gevorderden door Thomas Hoste.

Helaas afgelast. We verwijzen draailierspelers graag door naar de samenspelgroep!

 

Vereisten
Gevorderde spelers: basisbeheersing van de regelmatige drie- en vierslag en al vertrouwd met het spelen van typische folkmelodieën.

Inhoud
We herhalen en verbeteren de regelmatige en onregelmatige twee-, drie- en vierslagen. Van hieruit zoeken we naar verschillende patronen in de slag, soms logisch en vanzelfsprekend, soms onlogisch en uitdagend. Ook altijd leuk om een “slaganalyse” te doen. We leren subtiel met meer energie spelen, zowel in de rechter- als in de linkerhand. Gedaan met slappe zwengels en luie vingers!

In deze gevorderdencursus draaien we ook een rondje verder! We leren dat draailier-spelen niet enkel een kwestie van draaien is, maar een subtiele samenwerking tussen de linker- en de rechterhand. We voelen aan dat de draaisnelheid invloed heeft op de toonjuistheid en dat deze weer beïnvloed wordt door een gepaste vingerdruk.

We verdiepen ons in traditionele en moderne folkmelodieën, waarbij tegelijk gewerkt wordt op gehoor en op partituur.
Tussendoor komt Chédeville vermoedelijk ook eens op de koffie voor een flashback richting Barokperiode!

Bij voldoende interesse voor elektroakoestische instrumenten, geeft Thomas ook een uiteenzetting rond micro’s en versterking met een basis geluidstechnieken erbij. Tussendoor is er uiteraard altijd ruimte voor onderhoudstips voor de doe-het-zelvers. Allen welkom!

Benodigdheden
Een goed afgeregelde draailier (bij voorkeur sol/do, andere stemming mag ook) met passende riem, indien mogelijk opnameapparaat (of smartphone, tablet…) en een volstrekt analoge balpen.
Luisterfragmenten worden achteraf ook door de leraar aan de cursisten bezorgd.

Biografie Thomas
Sinds de draailier zijn pad kruiste, is Thomas betoverd door de rijke klank van dit unieke instrument. De verliefdheid werd een ware passie. Thomas volgde intensieve workshops & stages in binnenland (Martina Diessner, Iep Fourier, Hans Quaghebeur…) en buitenland (Gregory Jolivet, Gilles Chabenat, Isabelle Pignol, Valentin Clastrier…)
Enkele jaren later draaide hij zelf aan de zwengel bij de jonge folkbands Kléan, Barnabas & Findus. Nu toert hij doorheen heel West-Europa met de gevestigde balfolk-formatie Cecilia (met Jan Leeflang en Greet Wuyts) en sinds de zomer van 2013 ook met de beloftevolle jonge folkband Elanor. Daarnaast is hij een vaak gevraagde gastmuzikant bij verschillende ensembles. Dankzij zijn informatica-achtergrond combineert Thomas de eeuwenoude klanken met de meest moderne geluidstechnieken. Dit resulteerde onlangs in een nieuw droneproject-duo: mOthA (met Maarten Marchau).

Thomas is ook al jarenlang vaste lesgever op zijn instrument, o.a. bij Stichting Draailier & Doedelzak (Nederland), bij vzw Westelfolk en in de academies van Dranouter, Gooik & Gent.

Video’s
http://www.draailier.be/videos/

Contactgegevens
Thomas Hoste
info@draailier.be

Thomas Hoste


+32 (0) 486 60 45 70